Vadlúd BLOG

Székesfehérvár látnivalói

bory vár ok

Ha a Velencei tó körül töltjük szabadidőnket, azonban vágyunk egy kis kultúrára a természeti kincsek mellett, akkor a Dinnyéshez igen közel fekvő régió és megye -központot, Székesfehérvárt ne hagyjuk ki a hétvégénkből.

Számos történelmi sztorit tudhatunk meg a városban, hiszen az épületek, műalkotások ezeknek állítanak emléket.

 

Az egykori szabad királyi város „titulusát” Szent Istvántól kapta. Amiről az Országalma  emlékezik meg a Városháza téren. Az Országalmát körbefogó Püspöki Palota és a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum melletti tér meghatározó épülete a Városháza.

Szekesfehervar4 600x450

Bory- vár egy másik ikonikus látnivalója a városnak, ami nevét Bory Jenőről kapta, aki még életében felépítette saját emlékművét.

Bory Vár 600x400

A vár története egészen 1912-re nyúlik vissza. Inkább egy túlméretezett lakóháznak épült és ez által a magyarországi szimbolikus építészet különös példája gazdag díszítésével együtt.

A vár külső és belső tereiben a legváratlanabb helyeken tűnnek fel mozaikok, üvegfestmények és dísz kutak.

Az Órajáték figurái a magyar történelem olyan királyi személyiségeit ábrázolják, akiknek nevéhez legendák fűződnek.

Szekesfehervar2 600x900

A harangjáték zenéje az „Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga” című népének, mely István királyhoz fűződik, és egy középkori dallam, az „O Pastor aeterne”.

A 12 hónap nevét felsoroló körívhez kapcsolódik a csillagtérképeket ábrázoló tárcsa. Ez havonta fordulva a megfelelő ábrát a hónap nevéhez igazítja, így egy év alatt fordul körbe a számlapon.

Az egykori királyi központra emlékeztet az is, hogy a Szent Korona hiteles másolata megtalálható a Városházán. 80 almandin, 4 zafír, 410 gyöngy, 6 ametiszt és 1 türkiszkő díszíti.

Koronázó Bazilika romkertje a magyar királyok koronázó temploma volt. A középkorban 38 magyar királyt koronáztak itt.  A tragikusan elhunyt Szent Imrét, édesapja, az államalapító Szent István király, a saját nyughelyének épített helyen temettette el.

Igazi központi szerepet töltött be a középkorban a Bazilika, hiszen országgyűlések helyszíne volt, itt őrizték az ország kincstárát, az állami levéltárat, koronát, jogart, kardot és palástot.

Mindezeken túl, itt kapott helyet Szent István király földi maradványait magában foglaló szarkofág is.

A fent említetteken túl még érdemes megtekinteni még:

Palotavárosi Skanzent

A virágórát, ami a város fő utcáján található

Szent István Székesegyházat

Az Árpád Fürdőt

Szekesfehervar3 600x400

  • Készítés ideje:

Vadlúd Vendégház -    foot    - Minden jog fentartva!